Wij zijn Stephanie de Laat- van Kalmthout en Shelley Weber, beiden gediplomeerd en geregistreerd huid- en oedeemtherapeut. Naast onze praktijken in Boxtel, Vught en ’s-Hertogenbosch zijn wij per 1 januari 2017 ook werkzaam in Vlijmen; in Gezondheidscentrum de Statie.

De huid- en oedeemtherapeut is een paramedisch beroepsbeoefenaar die samen met de patiënt op zoek gaat naar een oplossing voor huidproblemen wanneer deze beschadigt raakt, in aanzien verandert of als er oedeem in optreedt. Zo kan de kwaliteit van leven weer verbeteren. Deze oplossing bestaat uit behandelingen aangevuld met tips en adviezen, leefregels en eventuele oefeningen.

De huidtherapeut is net als de fysiotherapeut direct toegankelijk, u kunt dus ook zonder verwijzing bij ons terecht voor een vrijblijvend intakegesprek of behandelingen.

In veel gevallen wordt een behandeling door een huidtherapeut uit de aanvullende zorgverzekering vergoed. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars en zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten en staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Behandelingen

* Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in de huid, meestal van een (deel van een) ledemaat. Wanneer dit veroorzaakt wordt door een operatie of bestraling waarbij lymfevaten beschadigd zijn geraakt spreekt men van lymfoedeem. Een voorbeeld hiervan is het lymfoedeem in de arm dat vrouwen die behandeld zijn aan borstkanker kunnen krijgen. Lymfoedeem wordt niet altijd veroorzaakt door een operatie of door bestraling. Het kan ook aangeboren zijn (men spreekt dan van primair lymfoedeem) of optreden in combinatie met andere vormen van oedeem, bijvoorbeeld veneus oedeem of lipoedeem.

De behandelingsmogelijkheden bestaan onder andere uit:

 • Het toepassen van manuele lymfedrainage
 • Zwachtelen van het oedeemgebied
 • Het aanmeten van therapeutisch elastische kousen (steunkousen)
 • Bewegingsoefeningen en leefadviezen
 • Huidverzorgingsadviezen

* Littekentherapie

Littekens veroorzaakt door een ongeval of een operatie, of littekens na brandwonden kunnen pijn doen of trekken en jeuken. Daarnaast zijn ze vaak ontsierend. Ook kunnen littekens rood en verdikt zijn. Men spreekt in dat geval van hypertrofische littekens.

Onze behandeling kan bestaan uit:

 • Dit is een diepe massage met als doel het litteken soepeler en daardoor minder pijnlijk te maken
 • Het adviseren van het gebruik van siliconensheets en de begeleiding hierbij
 • Camouflage van ontsierende littekens
 • Endermologie technieken. Met een endermologie-apparaat worden het litteken en de diepere huidlagen opgepakt en tegen elkaar uitgerold. Dit stimuleert de doorbloeding en versoepelt het litteken.

 

* Verwijderen van ongewenste haargroei

Ongewenste haargroei komt bij veel mensen -zowel mannen als vrouwen- voor, en kan als storend ervaren worden. Wij behandelen ongewenste haargroei met elektrische epilatie.

 

* Verwijderen van huidoneffenheden

Steelwratjes; couperose; bindweefselbultjes; gerstekorrels; bloedblaartjes…allemaal oneffenheden in de huid die over het algemeen als storend en ontsierend worden ervaren. Deze oneffenheden kunnen wij doeltreffend voor u verwijderen.

 

* Acnetherapie

Acne komt niet alleen voor bij jongeren in de puberteit. Er bestaan verschillende soorten acne die ook optreden in verschillende levensfasen. Vaak wordt er bij acne-klachten door een arts medicatie voorgeschreven. Aanvullend geven wij acnetherapie.

Dit bestaat uit het volgende:

 • Het reinigen van de huid
 • Het verwijderen van mee-eters, puistjes en ontstekingen
 • het geven van huidverzorgingsadviezen en leefregels
 • Bij rest-acne of kleine overgebleven littekentjes kan er een huidverbeterende peeling gegeven worden

 

* Camouflagetherapie
Op of in de huid kunnen zich kleurverschillen voordoen die u als storend kunt ervaren. Denk aan wijnvlekken, pigmentvlekken, vitiligo (het afwezig zijn van pigment, wat zich uit in witte vlekken op de huid) en littekens. Ook in het verleden geplaatste tatoeages kunnen na verloop van tijd ongewenst worden. Deze verkleuringen in de huid kunnen door ons gecamoufleerd worden met een dekkende camouflagecrème. Deze crème heeft geen genezende werking maar maakt de huidverkleuringen alleen tijdelijk minder zichtbaar. Het accent van deze therapie ligt op het aanleren van de vaardigheden zodat u thuis zelf de huidverkleuringen kunt camoufleren.

 

Een afspraak maken

Voor een afspraak of meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

T: 06-1978 62 83
M: huidtherapie-aventurijn@live.nl
W: www.huidtherapie-aventurijn.nl