Filosofie van Fysiotherapie De Statie

Volgens de filosofie van fysiotherapie De Statie is het voor een goede gezondheid van groot belang zowel fysiek, emotioneel en mentaal ‘in beweging’ te zijn. We kunnen uit balans raken. En daarmee ons unieke vermogen om te bewegen verliezen. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Aanpassingen
Het is ons uitgangspunt dat het lichaam nooit iets ‘zomaar’ doet. Een zwelling, pijn, bewegingsbeperkingen; het zijn allemaal functionele aanpassingen van het lichaam. In de meeste gevallen is het menselijk lichaam prima in staat om zelf de problemen op te lossen. Maar in sommige gevallen lukt dit niet. Dat is het moment waarop de hulpvraag waarmee je bij ons binnenstapt, ontstaat.

Inzicht
Ook bepaald gedrag ontstaat niet voor niets. Gedachten en emoties spelen hierin een grote rol. Dit betekent dat een bepaalde houding of beweging nooit als ‘fout’ beoordeeld zal worden. Het is hooguit minder doeltreffend of kost teveel energie. En dat vraagt dan weer inzicht in het proces dat gaande is. De uitleg hierover is een wezenlijk onderdeel van de behandeling.

Wij zien onszelf dan ook als ‘begeleiders’. Iemand die als het ware een stukje met je meeloopt op de weg naar herstel. De basisgedachte hierbij is dat je, ‘met ons samen’, een verantwoordelijkheid draagt om tot een succesvol resultaat te komen. Ieder vanuit zijn eigen deskundigheid.

De geschiedenis

Als eerste fysiotherapeut in Vlijmen en omstreken vestigde Ed Zijlmans zich rond 1968 in de Pieter Bruegelstraat. Met hart en ziel bouwde hij de praktijk op. Volkomen onverwacht overleed hij in 1987. De huidige eigenaren van De Statie namen de praktijk over en zagen in dat op termijn een nieuwe locatie noodzakelijk was.

In eerste instantie werd dit een noodlocatie aan de Wolput, maar daarna, in 2003, zijn we verhuisd naar de huidige locatie; het gezondheidscentrum aan de Statie. Aldaar werd een moderne en vriendelijke praktijk geopend. En houdt rekening met zowel de huidige kwaliteitseisen voor praktijkvoering, als de privacy voor patiënten. Wij beschikken over ruime behandelruimtes, een oefenzaal en tevens een kleine fitnessruimte.

Aangezien we in het gezondheidscentrum aan De Statie samen met een apotheek en twee huisartspraktijken zitten, zijn de lijntjes kort. Dat bevordert de kwaliteit van handelen.

Overgang
Dit leidde er in 2009 toe dat fysiotherapie De Statie een tweede locatie opende. Dit gebeurde in het fitnesscentrum Total Fit. De achterliggende gedachte was daarbij om de overgang van de bank bij de fysiotherapeut, naar het sporten en bewegen op eigen niveau, makkelijker te maken. Wij geven op die tweede locatie naast fysiotherapie en MT, ook medische fitness, de cursus ‘Blijf je rug de baas’, speciale looptherapie bij etalagebenen  en training voor mensen met Parkinson / Parkinsonisme.

Fysiotherapeute Elly Rijpstra is ondertussen al enkele jaren met pensioen en ook fysiotherapeute Karin de Bont heeft een stapje teruggedaan. Karin heeft haar aandeel in de maatschap aan Nynke Borchert over gedaan. Nynke is nu samen met Arjan Bohncke en Hans Ooms eigenaar van de maatschap Fysiotherapie De Statie.

Netwerken
In de loop der jaren is het belang van multidisciplinair samenwerken steeds groter geworden. Fysiotherapie De Statie is uitgegroeid tot een multidisciplinaire praktijk, met een diëtist, verloskundige en osteopaat onder één dak.

Onze therapeuten participeren in diverse netwerken. Zo neemt Fysiotherapie De Statie deel aan ParkinsonNet, Chronisch ZorgNet, Stroke Netwerk, MS netwerk, TENS netwerk en Netwerk Rugpoli Tilburg.

Kennis vergaren, vervolgens delen en in contact brengen met andere disciplines, zijn ons inziens van belang om de kwaliteit van handelen te waarborgen. En om – samen met jou -, aan je hulpvraag te werken.

Verloskundige
Diëtiste
Osteopaat