Wat is McKenzie therapie?

Bijna iedereen heeft weleens last van rugpijn. Het is inmiddels namelijk één van de meest voorkomende aandoeningen als het gaat om het bewegingsapparaat. Wanneer rugklachten steeds frequenter en heviger blijven terugkeren, ondanks het gebruik van medicijnen, heb je wellicht last van een chronisch probleem. Dan kun je mogelijkerwijs baat hebben bij McKenzie therapie.

Robin McKenzie, een fysiotherapeut uit Nieuw-Zeeland, heeft voor mensen met rugklachten een behandelmethode ontwikkeld waarbij onder andere de tussenwervelschijf een rol speelt. De McKenzie-methode is momenteel wereldwijd de meest onderzochte en best gedocumenteerde behandelmethode voor mechanische klachten aan het bewegingsapparaat.

Eerste afspraak

Je eerste afspraak start met een vraaggesprek om je klachten in beeld te brengen. Daarna vindt een houdings- en bewegingsonderzoek plaats. Dit bestaat uit veelvuldige herhalingen van bewegingsrichtingen. De fysiotherapeut kijkt hoe houding en herhaald bewegen de klachten beïnvloeden. De uitkomst van het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek resulteert in een behandelplan, welke hij met je zal bespreken.

Behandeling

De behandeling is vervolgens gericht op ‘zelfredzaamheid’. Je leert enkele eenvoudige oefeningen waarmee je de klachten zelf kunt verminderen om je herstel zoveel mogelijk te versnellen. Ook schenken we alle nodige aandacht aan de houdingen en bewegingen die tijdens je dagelijks leven een belangrijke rol spelen.

Het oefenprogramma is erop gericht om de structuur en stofwisseling van de weke delen, inclusief die van de tussenwervelschijf, te verbeteren.

Bij Fysiotherapie De Statie beschikken we met Erik Rooyakkers over een specialist op het gebied van McKenzie therapie die de methode tot in de puntjes beheerst. Zijn kennis en jarenlange ervaring stelt hem in staat om je te begeleiden op je weg naar herstel.